COSTALS

Fotos inèdites d’un forner portant costals i posa’l al forn.

 

Fotos cedides per el Forn Anglada d’Ullastrell

Fotos optimitzades gràcies a Anna Torres

 

FER COSTAL

 

El costalaire feia uns feixos de brancam i capçades de pi destinats als forns de pa. Feien els costals uns dos mesos després d’haver tallat el brancatge, ja que és bo que aquest estigui somort.

 

TEMPORADA I TRACTES.

Generalment el costalaire treballava a preu fet a tant el costal. Cobrava de 4 a 6 pessetes el costal els anys 40. Feien un promig de 7 càrregues de costal diàries. La carga de costal són quatre feixos.diàries.

Es pot fer costal tot l’any, sempre i quan no s’esporgui en temps de saba.

FENT COSTAL.

Un cop havien passat els talladors passaven els costalaires  que aprofitaven les capçades i el brancatge i, si s’havia quadrejat, també les encares. Per fer costal en bosc net s’esporguen els pins en el temps que no saben. Tallen el brancatge del pi pinyer i bord, deixant només la capçada (unes cinc o sis fileres de branques)

Amb branques de pins mig cremats l’Àngel Reche se’ns oferí a fer-nos un costal per tal que en veiéssim el procés d’elaboració. Les seves eines de treball, la destral petita o d’esbrancar, la pedra d’esmolar, l’estrenyidora i un plegalló de cordes d’espart. També portava el tec i la bóta dins del sac.

Primer recull la llenya i la prepara per a fer el costal, tot triant les encares. Després col·loca les encares damunt les dues cordes i l’estrenyedora. Omple el costal i posa les encares de sobre, mirant que totes les branques tinguin la mateixa curvatura.  Lliga la testa del costal igualant els caps.  Nua ben fort la testa del costal. Amb l’estrenyidora  apreta el costal fent força amb el pes del seu cos.  ot seguit ja pot lligar la segona corda. Deixarà el costal col·locat verticalment amb els altres a punt de ser transportat.

DESTÍ.

Els costals anaven destinats als forns de pa. Calia que tinguessin tots la mateixa mida per poder entrar per la boca del forn.

https://sites.google.com/site/feinesbosc/fer-costal