ELS POMELLS DE JOVENTUT – A CASTELLBISBAL


Pomells de Joventut

Els Pomells de Joventut de Catalunya varen constituir un moviment de nois i noies amb una finalitat moral i patriòtica, que organitzaren actes, aplecs i desfilades arreu de Catalunya entre 1920-1923, tot reivindicant l’esperit cristià i la puresa de la llengua catalana.

El moviment, que no tenia lligam amb cap partit polític, va ser fundat per Josep Maria Folch i Torres el 1920, recollint la força sociològica dels lectors d’En Patufet.

S’organitzaven en cèl·lules arreu de Catalunya i varen tenir una forta implantació arreu del territori arribant, el setembre de 1923, a comptabilitzar-se 849 pomells amb més de 4.000 membres.

Al nostre poble tenint en compte la població, van ser quasi cinquanta adherits entre noies i nois, que tenien vida pròpia, a diferents diaris i revistes tenim constància.

Visita d’en J.M. Folch i Torres,qui per primera vegada acompanyava en llurs festes els pomellistes locals.

 

Festa a Castellbisbal
Amb motiu de fer-se la inauguració dels tres Pomells que integren coratjoses senyoretes d’aquesta vila, hi hagué animades festes diumenge passat, a les quals s’associaren el Pomell de joves, les autoritats i poble germanívol conjunt.
El mal temps que feia no deslluí pas els actes, fent-se tot amb la més joiosa alegria i entusiasme: completava aquest bell conjunt la satisfacció que la població sentia per SEGUIU LLEIXINPreciosos  articles de la fundadora dels Pomells a Castellbisbal actualíssimes
(Filla dels masovers de Can Campanya)


La política dels Pomells —– Lletres a l’amiga

Festa a Castellbisbal dels Pomells

Sortida festa pomellistes Montserrati

Sortida a Sant Andreu de la Barca

Repressió del estat als Pomells


   A Castellbisbal van tenir molta força entre nois i noies amb una finalitat moral i patriòtica.

 

 

Esperit Nacional

Clicar per llexir

Carta de mossèn  Joan Net i Cruixent ,Prev. Molins de rei

Bell ideal-noies llistat

Montserratí-nois llistat


Informació de:
Fundació Folch i Torres, del portal Arca i diferents veïns de Castellbisbal