Ermita de Sant Adjutori

 

 

Informació treta de laViquipèdia

Per trobar la Viquipèdia en català, millor navegar en català

Un nom desconegut,amb una ermita ven a prop

 

Ermita_de_Sant_Adjutori_Sant_Cugat
Ermita_de_Sant_Adjutori_Sant_Cugat

 

L’ermita de Sant Adjutori és una construcció romànica del segle X, amb reformes i ampliacions fetes als segles XIIXVI i XVII, situada a la vall de Gausac, molt a prop de la masia de Can Borrell, al terme de Sant Cugat del Vallès.[1]

Documentada l’any 986, el 1120 figura com a possessió del monestir de Sant Cugat, amb l’antiga denominació de Santa Maria de Gausac. Havia estat seu d’una de les parròquies de Sant Cugat.

L’ermita forma part d’un reduït grup de capelles amb planta circular sense absis, cobert amb una volta semiesfèrica. Hi ha una finestra amb arc de pedra treballada, la resta de pedres sense desbastar. La part de ponent, on devia haver-hi una porta, està refeta.

A la tardor del 2003 es finalitzaren les obres de restauració. Les actuacions realitzades van consistir en la construcció de la porta d’accés, el desmuntatge i reconstrucció de la coberta existent, i la reconstrucció de paviments.

Al monestir de Sant Cugat es conserva una imatge tipus sedes sapientiae de la Mare de Déu del Bosc del segle XIII que es va trobar a la masia de Can Jané on havia estat portada en el segle XIX quan la capella començava a estar abandonada.

Molt a la vora hi ha un Forn Ibèric[2] que data del període baixrepublicà 

Deixa un comentari