Quinqué de la 1ª FLAMA DEL CANIGÓ a Castellbisbal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest Quinqué és el què l’any 1975, un grup de Pares de Família vam anar a buscar la flama per primera vegada la vàrem recollir a l’entrada de Cerdanyola, els següents anys, la vam anar a buscar a Torrelles del Llobregat, Parlament i ara al Coll d’Ares.

 

Més informació  Solc

La Flama del Canigó és una tradició festiva vinculada al solstici d’estiu i als focs de Sant Joan que té lloc cada any, entre el 22 i el 23 de juny, a diferents indrets dels Països Catalans. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan a nombrosos pobles i ciutats.

Cada 22 de juny, un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafen el foc que des de 1965 resta encès al Castellet de Perpinyà i el pugen fins al cim del Canigó, a 2.784 metres. A mitjanit, encenen una nova foguera i inicien el descens de la muntanya amb la Flama renovada. Moltes altres persones els acompanyen o els esperen al pla de Cortalets, des d’on inicien el recorregut cap a diferents indrets a peu, en bicicleta o en cotxe per fer possible que la Flama s’escampi per pobles i ciutats i arribi a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.
La Flama és rebuda per ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals
 

, socials i esportives de més de 450
 municipis dels Països Catalans, així com pel Parlament de Catalunya en un acte institucional. D’aquesta manera, i gràcies a centenars de voluntaris, el foc que ve de la muntanya il·lumina les revetlles populars que es fan al voltant del foc. Es calcula que aquella nit s’encenen unes 3.000 fogueres amb el foc que prové del cim del Canigó. Aquesta tradició, impulsada el 1955 per Francesc Pujades, està emparentada amb altres celebracions del solstici al Pirineu (com les falles d’Isil, Alins, Durro, Vilaller, Barruera, Pont de Suert i Andorra o la Crema d’eth Haro de la Val d’Aran) on el foc que baixa de la muntanya també és el protagonista de la nit. Però més enllà d’aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la vitalitat de la cultura catalana i la unitat dels Països Catalans.

Auca  de la  Flama del Canigó